Lieks Krabbels @ Sea

Het Leven aan Boord: Meer dan Alleen Reizen

Reizen is iets anders dan vakantie vieren. En reizend leven is weer iets anders dan reizen. Deze levensstijl daagt ons uit op manieren die ik nooit had kunnen voorzien. Neem nou een lekkende mast, een douchepomp die kuren vertoont, of een koelkast die soms hapert. Voor iemand met reuma, zoals ik, is een betrouwbare koelkast voor mijn medicatie essentieel.

Hoe gaan we hiermee om? Laten we onze schouders hangen en zeggen we dat het te veel ‘gedoe’ is om op een boot te wonen? Of kijken we elkaar na vijf minuten stress aan en bedenken we creatieve oplossingen? Wij kiezen voor het laatste. Elke uitdaging brengt ons dichter bij elkaar en laat ons groeien in inventiviteit.

Wij laten de wind bepalen wat we gaan doen. Gaan we tegen de wind in? Gebruiken we de motor als het echt moet? Of laten we de wind ons naar onbekende plekken voeren? Het is apart om te merken hoe externe factoren zo’n grote invloed hebben op onze reis. Tegelijkertijd besef ik dat het niet alleen om de zeilreis gaat, maar vooral om de reis die ik van binnen maak.

Wil ik dit echt? Leven op 18 vierkante meter, zonder de gemakken van stromend water en onbeperkte energie? Na 21 dagen schijnt je systeem gewend te zijn aan een nieuwe situatie. Dit langzame leven op de boot, voortbewogen door de wind, geeft me de tijd om na te denken en te wennen aan de uitzichten. Niets gaat snel, en dat is juist het mooie. Het leven vertraagt, en de tijd lijkt minder belangrijk. Elke dag is van mij.

Het is een thuis, geen huis. En hoe fijn is het om een thuis te hebben? Veel belangrijker dan alleen maar een huis. Paul is onze onmisbare klusjesman en is altijd bezig, of het nu gaat om het vervangen van de koelkast, het repareren van de douchepomp of het dichten van de lekkage bij de mast. Ik heb het wat dat betreft makkelijker: ik kook, houd de boot schoon, doe de was, en regel de financiën. Toch voelt het goed. Ik kijk om me heen en zie een gezellige zithoek en een praktische keuken. Mijn favoriete plek is echter achter de kaartentafel, mijn ‘bureautje’ waar ik schrijf en mijmer.

Deze reis zit nu al vol uitdagingen, daar ben ik inmiddels achter. We hebben al bewezen dat we kunnen zeilen en reizen. Maar de echte uitdaging is: kunnen we echt leven zoals het leven op een zeilboot dat van ons vraagt? Voor Shiva een weet, voor ons nog een open vraag...